сряда, 16 януари 2013 г.

Велинград - рай през всеки сезон



Страхотно място за почивка е Анталия.  Но ние – българите, сме закърмени  с планината и я обичаме, дотам че много от нас пропускат да отидат на море, но никога – да почиват на планина през зимата.  Затова днес ще си поговорим за Велинград – едно от любимите ми планински градчета, което посетих само преди дни.

Велинград, както знаете, разполага с лечебни минерални извори, които вече са известни не само у нас, и много чужденци прииждат в курорта, за да се лекуват.  Хотелите предлагат огромно разнообразие от релаксиращи процедури на разумни цени, а някои от петзвездните имат дори и свои частни медицински центрове. Предвид това, че градът е вече известен с прякора си „спа столицата на България“ , не можете да си позволите да отидете там и да не опитате поне един масаж или най-малкото – топване в джакузи.

Велинград се развива бързо, вече е пълно със заведения, дори има и две-три дискотеки.  Аз го посетих точно преди студентския празник и градът беше пълен с млади хора, а кръчмите се пръскаха по шевовете. Предпочетох да не нощувам там по тази причина, вместо това си избрах едни хубави вили с хотел край Велинград - Руминика. Там цареше пълно спокойствие, а красотата беше просто несравнима – отзад има борови гори, а отпред три езерца. Можете да откриете много такива прекрасни местенца около Велинград и Цигов чарк, ако не сте от хората, които си падат по хотелите, а искате да сте по-близо до природата.

Мога да ви препоръчам ако сте без автомобил, да пътувате не с автобус, а с влак. Може би сте чували за теснолинейката?  Хваща се от гара Септември и стига до Велинград, а по пътя можете да се насладите на главозамайващи гледки.